Algskörd på Gotland
Uppspolat släke, makroalger, utgör ett problem vid populära badstränder, och är samtidigt en resurs som skulle kunna utnyttjas till gödning och jordförbättringsmedel, samt till produktion av biogas. Att skörda alger medför också att vi tar bort näringsämnen från Östersjön. Dessvärre innehåller algerna förhöjda halter av tungmetaller, främst kadmium, vilket innebär att det finns restriktioner kring algskörd. Algskörd på grunda sandbottnar kan även påverka olika plattfiskarter, framförallt flundra (skrubbskädda) och piggvar.
Projektets syften är att titta på effekterna av alger på sandbottnar som anses viktiga för plattfiskens reproduktion, att utveckla metoder och tekniker för att skörda alger, samt att undersöka vilka möjligheter som finns för att utnyttja resursen som jordförbättringsmedel och gödsel.
Vidare ska vi i projektet även tydliggöra ett idag snårigt regelverk för att underlätta för entreprenörer och andra organisationer, som vill ta bort alger från stranden. Kedjan från upptag av alger, transport och användande involverar olika myndigheter och Region Gotland.
Projektet pågår under tiden 2014-2017.